5 Tips: speelgoed in jouw living

5 Frisse tips voor een inspirerende speelhoek In deze blog vertel ik je over speelgoed in de woonkamer. Zoals soorten speelgoed elkaar opvolgen omdat bepaald speelgoed past bij bepaalde ontwikkelingsfases, zo kun je ook bedenken dat het hebben van speelgoed in de woonkamer ook een fase in je leven is, die er bij hoort! Maar hoe doe je dat? De gemiddelde felgekleurde speelhoek past toch niet zomaar in jouw mooi gestylede inrichting?

Tip 1 Creëer een goede plek in de kinderkamer én in de woonkamer Natuurlijk kan de speelhoek op de kinderkamer pas vanaf iets oudere leeftijd. Dus kijk altijd naar de ontwikkelingsleeftijd van jouw kind. Zo heeft jouw kind een rustige plek om zich terug te trekken. Ook heeft het zo een eigen plek om met vriendjes en vriendinnetjes te spelen. Bedenk samen met je kind welk speelgoed in de woonkamer komt en welke in de kinderkamer. Zorg op beide plekken voor voldoende opbergruimte. En bepaal op beide plaatsen in huis de juiste plek waar deze speelruimte is.

Tip 2 Maak het cosy en knus Baken deze plekken af met een kleed. Gebruik kussens voor een gezellige zitruimte. Benut de ruimte die je hiervoor hebt bedacht. Wat dacht je van: Achter de bank? Of de loze ruimte tussen de living en de keuken? Onder de trap? De trapkast gebruiken waaruit je al het speelgoed gemakkelijk weer opbergt? Zorg voor passende opbergruimte die je multifunctioneel kunt gebruiken: Tussen twee opbergkasten een bureauplank die je op iedere gewenste hoogte kunt maken, bijvoorbeeld.

Tip 3 Laat je kind meedenken Wat vindt jouw kind leuk? Is het graag creatief met materialen? Is het een bouwer? Een lezer? Zorg dat deze functies terugkomen in de speelruimte. Laat je kind bijvoorbeeld plaatjes knippen en zo een moodboard maken. Kinderen vinden dit fantastisch om te doen. En ze hierbij betrekken geeft gegarandeerd succes. Vertaal dit naar deze functies en multifunctionele meubels en veel opbergruimte!

Tip 4 Opbergruimte Opruimen van speelgoed heeft zeker ook een functie. Het is een activiteit op zich. Besteed hier ook aandacht aan. Het woord "opruimen" moet inhoud krijgen voor je kind. Je kind leert sorteren bijvoorbeeld. Alles krijgt een duidelijke plek. Boekjes in de kast. Knutselspullen een vaste plek. Bakken voor lego of Playmobil. Wist je dat het bedrijf Bibelotte hier een prachtige lijn meubels in heeft? Je kunt contact met mij opnemen om een superindeling in jouw speelhoek te creëren. En is er ook ruimte om iets te laten liggen? Bijvoorbeeld op het kleed, zodat je kind de dag erop weer verder kan met creëren?

Tip 5 Spelen, ravotten en relaxen Bedenk hierbij: Er zijn meerdere soorten spel. Dat maakt het uitdagend! Kan jouw kind diverse soorten spel kwijt? Rollenspel(Verkleedkleren bijvoorbeeld, of een keukentje), constructie spel, regelspel(bordspel bijvoorbeeld) of bewegingsspel... Ik kan nog wel even doorgaan. Houd deze drie maar even in gedachten bij het inrichten van deze hoek: Spelen, ravotten en relaxen.

SPELEN IS DE HOOGSTE VORM VAN ONDERZOEK

ALBERT EINSTEIN

Heeft deze blog je geinspireerd? Ik zou hier nog wel even over door kunnen gaan. Hier combineer ik graag de expertise van binnenhuisarchitectuur met mijn jarenlange ervaring in het onderwijs. Wees welkom voor meer inspiratie. Lees mijn andere blogs op mijn website. Kom je er niet uit of heb je meer inspiratie nodig? Dan weet je me te vinden!

Vorige
Vorige

5 Tips voor jouw fotowand

Volgende
Volgende

5 Tips voor jouw entree